Solved Question with Answer New Pattern UGC/CBSE NET

1.    Which is the next term in the following series?


a)    14,4

b)    14,17

c)    18,14

d)    19,14

Ans: D)

2.    10,34,12,31,14,28,16,….

a)    25,28

b)    30,13

c)    19,26

d)    18,20

Ans: a)

3.    36,34,30,28,24,…

a)    20

b)    22

c)    23

d)    26

Ans: b)

4.    8,22,8,28,8,…

a)    9

b)    29

c)    32

d)    34

Ans: d)

5.    In a certain code ‘ABOVE’ is written as ‘CAQUG’. How is ‘BELOW’ written in that code?

a)    DCNMY

b)    DDMNY

c)    DDNMX

d)    DDNNY

Ans: d)

6.    PSXM is related to QRLY in the same way as BFTV is related to

a)    AESU

b)    CEUU

c)    DHVX

d)    CSTV

Ans: b)

7.    STAPLER is related to TGNPQRY in the same way as WINDSOR is related to which of the following?





Ans: d)

8.    If ‘rose’ is called ‘popy’, ‘popy’ is called ‘lily’, ‘lily’ is called ‘lotus’ and ‘lotus’ is called ‘jasmine’, which of the following is the king of flowers?

a)    Rose

b)    Lotus

c)    popy

d)    Jasmine

Ans: d)

9.    In a certain code, EXERCISE is written as ‘39371263’ and BEND is written as ‘5348’. How would SCIENCE be written in that code?

a)    6234824

b)    6123413

c)    6321431

d)    6457847

Ans: b)

10.  In a certain code ‘REPORT’ is written as ‘SDONQU’, how is ‘PERSON’ written in that code?

a)    QDQRNP

b)    QDORNM

c)    ODQRNP

d)    None of these

Ans: d)

11.  Introducing a girl, ramprasad said, “her mother is the only daughter of my mother-i-law.” How is Ramprasad related to the girl?

a)    Father

b)    Husband

c)    Brother

d)    Cannot be determined

Ans: a)

12.  Malti is the other of Rohan. Sameer is the father of Ajit. Ajit is the brother of Rohan and Dipu. which of the following statement I not true?

a)    Malti is the mother of dipu

b)    Sameer is the husband of malti

c)    Sameer has three children

d)    Ajit is the daughter of malti

Ans: d)

13.  Shefali is thesister of the son of Alok’s son. How is Shefali related to Alok?

a)    Sister

b)    Grandmother

c)    Niece

d)    Granddaughter

Ans: d)

14.  Pointing to a man in the photograph, a man says, “he is the son of mother of my mother’s only daughter-in-law.” How is the man in the photograph related to the man making the statement?

a)    Brother

b)    Sister

c)    Brother-in-law

d)    Son

Ans: c)

15.  Pointing to a man, a woman said, “his mother is the only daughter of my mother.” How is the woman related to the man?

a)    Mother grandmother

b)    Sister

c)    Daughter

Ans: a)

16.  Ponting to a man in a photograph, a woman said, “he is the only son of my mother’s father.” How is the woman related to the man in the photograph?

a)    Niece

b)    Sister

c)    Daughter

d)    Granddaughter

Ans: a)

17.  I started waking towards east and after walking 20m, turned to my left and walked 15m. then, I turned to my left and walked 15m. Then, I turned to my left and walked 20m. Again I turned to my left and walked 15m. Now, I am walking in which direction with respect to the starting point?

a)    South

b)    North

c)    East

d)    West

Ans: a)

18.  Mahesh walks 20m North. Then, he turns right and walks 30m. Now, he turns right and walks 35m. Now turning left, he walks 15m. Again, he turns left and moves 15m. In which direction and how far is he from his original position?

a)    15m, east

b)    45m, east

c)    15m, west

d)    45m, west

Ans: b)

19.  Its no news that mobile phone use raises the risk of brain cancer and impotency.

a)    An assumption

b)    A conclusion

c)    A premise

d)    Not an argument

Ans: d)

20.  The passage, “the weather is cold because there is low atmospheric pressure in the region”, is an example of a/an

a)    Argument

b)    Illustration

c)    Report

d)    Explanation

Ans: b)

21.  Transistors are associated with which of the following?

a)    First generation

b)    Fifth generation

c)    Second generation

d)    None of these

Ans: c)

22.  An octal number 237is equal to the binary number

a)    010011111

b)    010111011

c)    011101101

d)    011000001

Ans: c)

23.  Which of the following is true?

a)    Plotters are not available for micro computer system

b)    Micro-computers are not programmed like conventional computers

c)    Mini-computers are task-oriented.

d)    The contents of ROM can be easily changed

Ans: c)

24.  ROM is composed of

a)    Magnetic cores

b)    Microprocessors

c)    Photoelectric cels

d)    Floppy disks

Ans: b)

25.  The soil rich in soluble salts is

a)    Halomorphic

b)    Calcimorphic

c)    Laterite

d)    None f these

Ans: a)

26.  The pollutants, which are already present in nature but are released in substantial amounts by man, are nown as

a)    Quantitative pollutants

b)    Qualitative pollutants

c)    Degradable pollutants

d)    Primary pollutants

Ans: a)

27.  The biological amplification of DDt at the various trophic levels is known as

a)    Greenhouse effect

b)    Bio-magnification

c)    Eutrophication

d)    Pollution

Ans: b)

28.  Environment can be improved by

a)    Wind erosion

b)    Excessive tree fall

c)    Conservation

d)     None of these

Ans: c)

29.  SO2 pollution is indicated by destruction of

a)    Climbers

b)    Lichens

c)    Mosses

d)    Grasses

Ans; b)

30.  BOD is related to

a)    Detergents

b)    Putrescibility

c)    Inorganic pollutants

d)    Organic pollutnats

Ans: d)

Click here for Comments


Thanks for your valuable comment




net jrf upsc ugc Mock test cbse ugc net net exam paper CBSE NET cbse notes net syllabus paper 1 paper 2 philosophy tips IAS NET jrf Net question paper books general paper mock mocktest paper 3 paper II question paper test exam hand jrf syllabus paper i test series ugc net Civils CSE advaita advaita vedanta currentaffairs east english essentials of indian philosophy geography hand written notes how to prepare india indian philosophy introduction national eligibility test online pattern physics previous year question paper question sample question science solved time upsc syllabus vedanta written Indian materialism Study notes advice on upsc all subject answers atman best books for ugc net blog upsc topper blog byjus chandogya chemistry delhi university du du llb du llb question paper eligibility eligiblity exams gk gyana kanda hand written hindi history ncert home indian isha jnana kanda karma kanda kena law college life mains outline paper III political science practice previous public public administration reasoning revision syllabus tricks upanisads upsc eligibility veda year 2017 Assistant proffesor exam Buy Carvaka Doklam Epistemology Introduction to Indian Philosophy JULY Lokayat Materialism Metaphysics Myths NEW NEW PATTERN PSC Philosophy of TOPPER Urdu adhaar adminstration affairs afghan assistant professor bank bank po exam banking banking exam best books for upsc bihar biology blog upsc blog botany brhaspati brics buddhism budget byjus notes carvaka in nut shell charvaka chemstry clear upsc commerce criteria cse cse pre cse prelims csir current delhi economics geography ncert goa gst ibps ideas ies india-japan india-us indian philocophy july 2018 letter llb management math maths myanmar ncert books neet niti aayog november optional our past paper1 part philosophy mock test physical po political pramana prepare ramanuja ramanuja vedanta refugees result rohingya sample sbi sbi po sbi po exam science ncert state study material suggestions texts tips to preapre upsc upsc pattern upsc prelims useful useful books zoology