NET/JRF Sample Questions Paper II and III



PAPER II


The UGC NET Question Paper II generally consists of the following types of questions-
1. Multiple Choices Type Questions: Single-Answer: Choosing one answer from given alternatives.
2. Multiple Choices Type Questions: Multiple-Answer: Choosing a number of answers from a list.
3. True-False Type Questions: True / False should be applied to a statement.
4. Matching / Selection / Association Type Questions: Match items from two related lists.
5. Assertion-Reason Type Questions: Select correct reason for a particular assertion.
6. Sequencing Type Questions: Placing items into a ascending, descending or a particular sequence.
7. Paragraph followed by Questions: Questions will be asked from a given paragraph.
Contents
  1. 1. Multiple Choices Type Questions: Single-Answer
  2. 2. Multiple Choices Type Questions: Multiple-Answer
  3. 3. Arrange in Ascending or Descending Order Type Questions
  4. 4. Match List I with List II Type Questions
  5. 5. Assertion and Reason Type Questions
  6. 6. Questions from a Given Passage





1. Multiple Choices Type Questions: Single-Answer

Example 1: An entry that directs the reader from one heading to another is called
(A) Added Entry
(B) Main Entry
(C) Analytical Entry
(D) Reference Entry
Answer: (D)

2. Multiple Choices Type Questions: Multiple-Answer

Example 1: Which of the following are reasons for obsolescence of information?
(i) Information is considered invalid.
(ii) Information is valid but mostly available online.
(iii) Works are extensively cited.
(iv) Information is valid but inadequate for exploration.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (i) and (iv) are correct.
(D) (ii) and (iv) are correct.
Answer: (C)

3. Arrange in Ascending or Descending Order Type Questions

Example 1: Arrange the following in the ascending order of their first year of publication:
(i) BNB
(ii) INB
(iii) Compendex
(iv) Roget’s Thesaurus of English words
Codes:
(A) (iv), (iii), (i), (ii)
(B) (iii), (ii), (iv), (i)
(C) (ii), (iv), (i), (iii)
(D) (i), (iii), (ii), (iv)
Answer: (A)

4. Match List I with List II Type Questions

Example 1: Match the following:
List – I            List – II
a. ISDN           i. Web page
b. URL            ii. Video Conferencing
c. Firewall       iii. Internet Standard for Information Transmission
d. HTTP          iv. Protecting unauthorised access internet
Codes:
a          b          c          d
(A)       iii         iv         i           ii
(B)       iv         i           iii         ii
(C)       ii          i           iv         iii
(D)       i           iii         ii          iv
Answer: (C)




5. Assertion and Reason Type Questions

Example 1: Assertion (A): Mail survey, a data collection technique in which questionnaires are mailed to potential respondents, who in then fill and return at their convenience become obsolete.
Reason (R): Survey-Monkey, the free online survey tool has totally replaced the traditional Mail survey.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (D)

6. Questions from a Given Passage

Example 1: Read the following passage and answer the questions that follow:
While Boyd allows that some people consider email or discussion lists to be Social Software, he makes an important distinction between traditional communication software and Social Software. He explains that traditional software places people into groups with a top-down approach; in other words, it assigns membership. However, Social Software takes a bottom-up approach, which enables people to organize themselves into a network based on their preferences. Therefore, with a bottom-up approach, people can sign up for a system and build communities using their personal preferences (Marenzi et al., 2008). In contrast, traditional communication software uses a top-down approach where people are assigned into a specific organization or groups. Social Software based on supporting individuals who interact socially with people who have similar interests (Marenzi et al., 2008). In addition, users typically enjoy Social Software itself and work with various Social Software applications voluntarily. For example, the authors of social media enjoy content that they have created themselves, content that is copied from other media, and mash-ups that contain a mix of content that could possibly be from several authors (Ahonen and Lietsala, 2007). The popularity of social technologies is attributed to the increase in low-cost tools and the critical mass of millions of people who are now connected to the Internet and to the people’s need to feel like part of a community (Avram, 2006). These users tend to rely more on their own personal social networks than on traditional business structures. (vinson 2005) describes additional features of Social Software tools: they allow people to easily participate (by both contributing and reading) in the activities; they provide opportunity for networking and allow for the self-forming of networks since people are usually both consumers and producers; and each individual can be a member on several networks simultaneously (Avram, 2006).
Example 1: People are assigned into specific organization or groups in ----------- approach.
(A) Top-down approach
(B) Down-top approach
(C) Top-bottom system approach
(D) Down-top system approach
Answer: (A)




PAPER III

The UGC NET Question Paper II generally consists of the following types of questions-
1. Multiple Choices Type Questions: Single-Answer: Choosing one answer from given alternatives.
2. Multiple Choices Type Questions: Multiple-Answer: Choosing a number of answers from a list.
3. True-False Type Questions: True / False should be applied to a statement.
4. Matching / Selection / Association Type Questions: Match items from two related lists.
5. Assertion-Reason Type Questions: Select correct reason for a particular assertion.
6. Sequencing Type Questions: Placing items into a ascending, descending or a particular sequence.
7. Paragraph followed by Questions: Questions will be asked from a given paragraph.

Contents




  1. 1. Multiple Choices Type Questions: Single-Answer
  2. 2. Multiple Choices Type Questions: Multiple-Answer
  3. 3. Arrange in Ascending or Descending Order Type Questions
  4. 4. Match List I with List II Type Questions
  5. 5. Assertion and Reason Type Questions
  6. 6. Questions from a Given Passage


1. Multiple Choices Type Questions: Single-Answer

Example 1: Who are the publishers of Encyclopaedia of Library and Information Science?
(A) American Library Association
(B) H. W. Wilson
(C) Marcel Dekker
(D) R. R. Bowker
Answer: (D)

2. Multiple Choices Type Questions: Multiple-Answer

Example 1: Which of the following are news summaries?
(i) Data India
(ii) Times of India Index
(iii) New York Times Index
(iv) Asian Recorder
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (ii) (iii) and (iv) are correct.
(D) (i) and (iv) are correct.
Answer: (D)

3. Arrange in Ascending or Descending Order Type Questions

Example 1: Arrange the following ISBDs according to their year of formulation:
(i) ISBD (PM)
(ii) ISBD (CF)
(iii) ISBD (M)
(iv) ISBD (S)
Codes:
(A) (iii), (ii), (i), (iv)
(B) (iii), (iv), (i), (ii)
(C) (iv), (i), (iii), (ii)
(D) (iv), (ii), (iii), (i)
Answer: (B)




4. Match List I with List II Type Questions

Example 1: Match the following:
List – I                                    List – II
a. CILIP                                  i. 1972
b. ASLIB                                ii. 2002
c. ALA                                    iii. 1876
d. COMLA                             iv. 1924
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iv         iii         i
(B)       iv         iii         ii          i
(C)       iii         iv         i           ii
(D)       ii          iii         iv         i
Answer: (A)

5. Assertion and Reason Type Questions

Example 1: Assertion (A): Case situations are seldom comparable and as such the information gathered in case studies is often not comparable.
Reason (R): The subject under case study are usually described in terms of the characteristics exhibited by the subject/case itself.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)




6. Questions from a Given Passage

Example 1: Read the following passage and answer the questions that follow:
While Boyd allows that some people consider email or discussion lists to be Social Software, he makes an important distinction between traditional communication software and Social Software. He explains that traditional software places people into groups with a top-down approach; in other words, it assigns membership. However, Social Software takes a bottom-up approach, which enables people to organize themselves into a network based on their preferences. Therefore, with a bottom-up approach, people can sign up for a system and build communities using their personal preferences (Marenzi et al., 2008). In contrast, traditional communication software uses a top-down approach where people are assigned into a specific organization or groups. Social Software based on supporting individuals who interact socially with people who have similar interests (Marenzi et al., 2008). In addition, users typically enjoy Social Software itself and work with various Social Software applications voluntarily. For example, the authors of social media enjoy content that they have created themselves, content that is copied from other media, and mash-ups that contain a mix of content that could possibly be from several authors (Ahonen and Lietsala, 2007). The popularity of social technologies is attributed to the increase in low-cost tools and the critical mass of millions of people who are now connected to the Internet and to the people’s need to feel like part of a community (Avram, 2006). These users tend to rely more on their own personal social networks than on traditional business structures. (vinson 2005) describes additional features of Social Software tools: they allow people to easily participate (by both contributing and reading) in the activities; they provide opportunity for networking and allow for the self-forming of networks since people are usually both consumers and producers; and each individual can be a member on several networks simultaneously (Avram, 2006).
Example 1: The basic feature(s) of social software is/are:
(A) Social interaction
(B) Personal interaction
(C) Enjoying social software
(D) (A) and (C) are correct.
Answer: (D)


Next
Previous
Click here for Comments

0 comments:

Thanks for your valuable comment

VIDEOS

  

Labels

net jrf upsc ugc CBSE NET cbse ugc net net exam paper Mock test cbse notes paper 2 philosophy tips IAS books net syllabus paper 1 paper 3 paper II question paper test NET jrf Net question paper exam general paper hand mock paper i Civils CSE advaita advaita vedanta currentaffairs east essentials of indian philosophy geography hand written notes india indian philosophy introduction jrf syllabus mocktest online physics previous year question paper question science solved test series time ugc net upsc syllabus vedanta written Indian materialism Study notes advice on upsc all subject answers atman best books for ugc net blog upsc topper blog byjus chandogya chemistry delhi university du du llb du llb question paper english exams gk gyana kanda hand written hindi home indian isha jnana kanda karma kanda kena law college life national eligibility test outline paper III political science previous public public administration revision sample question syllabus tricks upanisads upsc eligibility veda year 2017 Assistant proffesor exam Buy Carvaka Doklam Epistemology Introduction to Indian Philosophy Lokayat Materialism Metaphysics Myths PSC Philosophy of TOPPER Urdu adhaar adminstration affairs afghan assistant professor bank bank po exam banking banking exam best books for upsc bihar biology blog upsc blog botany brhaspati brics buddhism budget byjus notes carvaka in nut shell charvaka chemstry clear upsc commerce criteria cse cse pre cse prelims csir current delhi economics eligibility eligiblity geography ncert goa gst history ncert how to prepare ibps ideas ies india-japan india-us indian philocophy letter llb mains management math maths myanmar ncert books neet niti aayog november optional our past paper1 part pattern philosophy mock test physical po political practice pramana prepare ramanuja ramanuja vedanta reasoning refugees result rohingya sample sbi sbi po sbi po exam science ncert state study material suggestions texts tips to preapre upsc upsc pattern upsc prelims useful useful books zoology